Relatietherapie
Het aantal scheidingen in Nederland is hoog, het aantal mensen met relatieproblemen nog veel hoger. Dat laat zien dat het blijkbaar niet gemakkelijk is om een bevredigende relatie tot stand te brengen. Een relatie vraagt een bewustwordingsproces, waarbij je leert om naast taken en opdrachten met betrekking tot werk, studie en zorg individuele wensen en behoeften van jezelf en partners (en eventueel kinderen) in balans te brengen.
Dit bewustwordingsproces komt tot stand doordat je allereerst samen met je partner en de therapeut op zoek gaat naar dat wat belemmerend, onbevredigend en stagnerend werkt in de relatie. Een werkwijze hierbij is dat de therapeut je helpt en simuleert om in gesprek te gaan met je partner, om tot een dialoog te komen.
Wanneer kies je voor relatietherapie
In principe kan je altijd een afspraak maken voor Gestalt relatietherapie. Zo’n sessie kan je zien als een soort onderhoudsbeurt voor je relatie. Samen met je partner en de therapeut ga je onderzoeken wat de sterke kanten van de relatie zijn en wat aandacht en verandering nodig heeft.
Daarnaast kennen alle relaties momenten van crisis. Een relatie gaat namelijk door verschillende ontwikkelingsfasen heen. Deze ontwikkelingsfasen kunnen gepaard gaan met pijn, angst, onzekerheid, ruzie of scheiding. Je merkt al geruime tijd dat je iemand daarbij nodig hebt om de dingen waar je steeds tegenaan loopt te verhelderen. Dan kan een therapeut je daarbij ondersteunen.
Tevens kan je een afspraak maken wanneer je in je relatie aanloopt tegen herhalende problemen en negatieve reacties, die soms ernstige vormen kunnen aannemen in de trant van confronterende ruzies, gevoelens van machteloosheid, hulpeloosheid en eenzaamheid. Maar ook wanneer je ervaringen hebt waarbij je het contact met je partner kwijtraakt en je het gevoel hebt alleen te zijn ondanks dat je een relatie hebt. Het gevoel wat je daar dan bij kan ervaren is vastzitten, klemzitten, niet in beweging kunnen komen.
Ook hier geldt dat wanneer je hulpvraag niet beantwoord kan worden door steun van familie, vrienden of kennissen het zinvol is om professionele begeleiding te zoeken.
Wat kan je verwachten en tegenkomen bij Gestalt relatietherapie?
Om tot een meer volwassen relatie te kunnen komen is het noodzakelijk om in contact te komen met het relatiepatroon van je vroegste kinderjaren. Dat betekent dat de partners samen met de therapeut op zoek gaat naar relatiepatronen die ze met ouders en andere opvoeders hebben gehad.
Vanuit dit onderzoek kan ieder gaan zien en ontdekken dat de relatiepatronen uit je kinderjaren niet meer bruikbaar zijn in je huidige volwassen relatie. Door je dit bewust te worden kom je in contact met mogelijkheden voor verandering.
Ook als de keus om te scheiden al is gemaakt, kan relatietherapie ondersteunend werken bij dit losmakings- en afscheidsproces. Vaak is er nog veel onuitgesproken, nog veel onbegrip en boosheid, waardoor het niet lukt om samen goede afspraken rond de scheiding te kunnen maken. Dan is het verstandig om binnen de veilige setting van relatietherapie met elkaar in gesprek te gaan. Samen met de therapeut onderzoeken jullie wat er goed is geweest aan de relatie en wat ertoe heeft bijgedragen dat jullie de relatie niet willen of kunnen voortzetten. Vooral wanneer er kinderen zijn is het belangrijk om als ouders goed met elkaar te blijven communiceren.